Omenirea a progresat intodeauna prin colaborare; pornind de la primii vanatori, care numai in grupuri au reusit sa omoare animale mai mari, continuand cu revolutii si rascoale.
In timp au aparut unelte ce au ajutat oamenii sa colaboreze. Una dintre ele a fost tipografia. Cu ajutorul ei informatia a fost raspandita mult mai usor si oamenii au putut sa-si impartaseasca ideeile mult mai bine. Cartiile si scrierea au reprezentat cheia progresului.
In zilele noatre Internet-ul ne ajuta sa comunicam, sa aflam informatii noi si sa impartasim informatii noi. Internetul este insa mai mult decat un mijloc de comunicare, este un mijoc de comunicare. O zi fara Internet ar cauza probleme financiare enorme, miliarde de euro s-ar pierde si multi oameni ar muri, cred ca nici nu realizam cat de dependenti suntem de acest mijloc de colaborare.
WWW-ul este una din principalele aplicatii ale Internetului. Paginile Web nu sunt simple mijloace de broadcast al informatiei ci mult mai mult. In epoca WEB 2.0, unde User-ul nu mai este un simplu viewer al Web-ului, ci si un editor al lui, apar aplicatii ce ne schimba radical viziunea despre colaborare. Aplicatii ca WikiPedia, Amazon, SETI, Torentii, blogurile au facut posibile lucruri ce inainte ar fi fost posibile numai prin eforturi financiare enorme. Azi cu efortul unit al comuitatii web, se pot intampla lucruri extraordinare.
In ziua de azi gradul de conectare a populatiei globului este in crestere accelerate si, mai mult, oamenii tind sa fie tot timpul conectati la vreo retea de mesagerie sau la un feed RSS sau fie si numai la serviciul de mail de pe telefonul lor mobil.
Cu aparitia smartphone-urilor drumul deschis de sisteme de operare mai complexe gen Windows Mobile, Symbian, OSX, sau Android a fost folosit din plin de browserele web care au devenit din ce in ce mai complexe si mai “istete” beneficiind de resursele sporite ale sistemelor, ecranele din ce in ce mai mari si implementarea tehnologiilor flash pe dispozitivele mobile. Acum un browser de mobil iti poate accesa fara probleme o pagina mai complexa si incarca tot contentul, avand grija sa ti-o arate si in orice orientare alegi.
Lupta este acerba fiind pe piata cateva nume precum Safari (iPhone si iPod Touch), Opera Mini, Openwave, Nokia, BlackBerry, Palm.
Se pare ca la momentul actual Safari este in frunte in Statele Unite, in Europa cel mai mare provider de acces la internet pe mobile T-Mobile a adoptat recent Opera Mini ca browserul embedded pe telefoanele lor de volum, Nokia iar sta in frunte Worldwide, ducand o lupta cu Openwave.
Ramane de vazut cine va castiga, browserele noi suportand facilitati ca :
- Support pentru o paleta larga de formate de imagini ca PNG, JPEG, GIF (neanimate) BMP, ICO, TGA si WBMP.
- HTML, CSS (incluzand si CSS3), Javascript
- Adaptarea dimensiunilor paginilor la content si dimenisunea ecranului dispozitivului.
- Flash si Ajax (Skyfire)
Who links to me?
E o lume ciudata in care traim. Tehnologia avanseaza cu un ritm ametitor, cantitatea de informatii la care suntem expusi este enorma si cu toatea acestea omenirea evolueaza. Te intrebi totusi cum pot unii colegi de'ai tai din bancile scolii generale sa supravietuiasca intr-o lume in care ce era de actualitate ieri nu mai este decat ceva invechit azi (si aici nu ma refer la moda) cand ei nu erau in stare sa priceapa ca 2/4 este tot una cu 4/8 .
Aparent aceste minti luminate au norocul incepatorului (ca sa nu zic al prostului). Iar norocul lor se traduce in ingineri. Aceasta masa restransa de oameni , buna la toate , care si-au tocit coatele pe bancile scolii in timp ce altii erau pe terenul de football , care au invatat temeinic lucruri a caror lirism si frumuseste ating sublimul (cum ar fi matematica, fizica, chimia etc..) in timp ce altii invatau ultimul ragnet de injuraturi de pe caseta BUG Mafia, care au ales sa inteleaga lucrari scrise cu cifre si diferite semne matematice in timp ce altii nu pot citi nici macar o carte de joc (slava Domnului ca sunt fix atatea trefle pe o carte ca si numarul scris pe ea).
Sa nu fiu inteles gresit, nu zic ca inginerii sunt cele mai destepte fiinte de pe pamant (draci, doar si eu sunt unul dintre ei,cel putin sper ca voi fi asta vara), zic doar ca rolul inginerilor este de a face viata mai usoara celor din jur, iar daca un doctor s-ar descurca si fara o telecomanda la televizor, altii ar ajunge sa faca un atac de anxietate ca nu pot sa schimbe destul de repede canalul pentru a vedea meciul de football si reclamele sexy care sunt difuzate pe canale diferite.
Actualmente sunt un inginer virtual, a se traduce programator, o meserie pe cat de frumoasa pe atat de apreciata de cei din jur. Practic eu stau in fata unui computer si servesc ca o interfata prost- masina , adica niste oamenii al caror definitie a unui computer este “Chestia aia patrata cu un televizor pe care poti asculta muzica si citii mail-uri “ imi spun mie ce trebuie sa fac, cum sa fac , in cat timp sa fac. Bineinteles ca ceea ce spun ei este irealizabil , cum spun ei sa fac este imposibil iar timpul pe care mi-l pun la dispozitie este timpul cat le-ar lua lor sa insurubeze un bec (hiperbolizez un pic, dar ati priceput ideea). Asa ca rolul meu este sa interpretez ceea ce preasclipitorii vizionari au zis, sa rumeg si sa processez idiotenia pana o aduc la o forma destul de desteapta incat o inteligenta atat de avansata precum calculatorul (echivalentul unui gandac lobotomizat) nu ramane blocata si nu incepe sa-mi rada in nas, sa servesc rezultatul si sa aud cum ei spun : “Uite ce am realizat eu “ (eu adica ala, nu eu adica autorul acestui articol). Si stau si ma intreb: unde dracu am gresit eu de au ajuns oamenii astia de nota 7-8 din liceu sa imi spuna mie , olimpic la *.* (pentru coscatori ofc ) , ce sa fac ?
Era un proverb care spunea “Cei din urma vor fi cei dintai” , ceea ce este destul de ingrijorator daca toata viata ai fost un elev/student de top, nu ?
Dupa aparitia lui Acid 1, a fost dezvoltat Acid 2 si 3.
Acid 2
Printre testele importante executate de Acid2:
- CSS 2.1
- alpha blending - aplicat la ochi
- elementul Object - aplicat la ochi
- efectul de hovering - aplicat la nas
- ordinea de desenare
- data URI - ochi
Un rezultat total dezastruoas poate fi vazute pe internet explorer 7.
Putem observa ca cea ce afiseaza IE7 nu seamana prea bine cu imaginea de referinta.
Cam toti producatorii de browsere web incearca sa isi faca produsele compliabile cu Acid 2. Conform unei statistici numarul de utilizatori care foloseau browsere compliabile cu Acid 2 a crescut de la 4% la 27% in 2008.
Acid 3
Acid 3 arata chiar si procentajul in care standardele impuse sunt respectate.
Acid 3 e centrat pe testarea tehnologiilor pentru WEB 2.0 cum ar fi ECMAScript si DOM Level 2. Totodata sunt testate Scalable Vector Graphics (SVG), XML si data: URIs si cateva elemente CSS3.
Nici un browser nu a trecut acest test si desigur ca cel mai prost rezultat il intalnim la Internet explorer:
Intodeauna cand programezi o pagina web, e foarte posibil sa mearga doar pe un browser si pe restul nu; si asta nu pentru ca nu ai scris tu codul bine, ci pentru ca fiecare a implementat browserele asa cum a vrut. De obicei testezi pagina pe Mozilla, IE si Opera, daca clientul are alte cerinte mai speciale si pe alte browsere mai exotice.
Primul om care a incercat sa puna un stop acestui haos a fost Todd Fahrner, care era profund nemultumit de modul superficial in care companiile de soft testatu stardadele Consortiumului WWW. El a conceput un test ce sa scoata in evidenta greselile de browserelol web. Acest test se numeste Acid; nume inspirat dupa testele facute pe vremea "Goanei dupa aur" atunci cand se testa daca un metal este de valoare turnandu-se acid pe el.
Acid testeaza niste functinalitati de baza impreuna cu CSS 1.0.
Testul a fost primit cu caldura de catre membrii consortiumului WWW si a fost facut test obligatoriu pentru browsere.
Acid functioneaza in felul urmator: executa o pagina web si o afiseaza in browser, dupa care rezultatul din browser este comparat cu un rezultat de referinta. Testul se gaseste aici: http://www.w3.org/Style/CSS/Test/CSS1/current/test5526c.htm
O data cu dezvoltarea mediilor de programare web, testele executate de Acid nu mai erau de ajuns, de aceea a fost dezvoltat Acid 2 si 3.
Ce inseamna sa inveti la SCAD?
Sa poti sa faci asta:
Asa ca ... invatati, invatati, invatati!
In ultimii ani domeniul search engineurile de web a fost dominat autoritar de un singur nume: Google. Nu exista nimeni care sa fi folosit internetul si sa nu fi folosit macar o data search-ul oferit de google.com.
Acest search este imbunatatit incontinuu (de cand a aparut acum 10 ani pana in prezent acesta a suferit imbunatatiri extraordinare). Aceste imbunatatiri au fost fundamentate de aproape 50 de ani de studii despre Information Retrieval (IR) si data mining. Putem spune acum ca acestea constituie insasi bazele tehnologiilor Google.
Nu voi vorbi insa in acest post despre cum se realizeaza cunoscutul PageRank, ci mai degraba despre cum incearca Google sa integreze semantica in query-urile sale.
Unul obstacolele pe care motoarele de cautare le intalnesc este insasi utilizatorul. Acesta de cele mai multe ori habar nu are ce cauta. Utilizatorul poate tasta gresit cuvintele de cautat, sau poate impune constrangeri de cautare care nu exista cu adevarat, etc... Un motor de cautare bun trebuie sa identifice aceste greseli. Putem spune ca motto-ul search engineurilor s-a schimbat de la : "caut ce ai scris" la "caut ce ai vrut".
Un prim pas pentru a realiza acest lucru este indexarea inteligenta si asocierea si altor keywords unei pagini decat cele prezente in cod. De exemplu, daca cautam websiteul sediului dintr-un oras al unei anumite companii putem tasta: "numele companiei" "oras"
O alta inovatie adusa de Google : sistemul de sinonime contextuale si sistemul de corectii de scriere. A detecta greselile de scriere necesita o acuratete foarte mare, asta datorita multor cuvinte similare.De exemplu, daca cautam kofee annan, motorul stie ca de fapt il cautam pe Kofi Annan. Iar daca cautam kofee beans ne va afisa rezultate cu coffee beans.
Sinonimele pot parea ceva firesc pentru utilizatorul uman, insa pentru un limbaj automat detectarea acestora in cadrul unui context poate fi ceva extrem de complicat. Spre exemplu : Dr din Dr Jivago sau Miami Dr poate insemna Doctor sau Drive, Google trebuie sa le identifice corect pe amandoua.
De asemenea ar mai fi cautarile localizate: daca cautam restaurant in Romania vom primi alte rezultate decat daca ne-am afla in Tokio. De asemenea unele cuvinte inseamna altceva in unele zone (football in Europa returneaza rezultate despre fotbal/soccer, pe cand in America de Nord returneaza rezultate cu fotbal american).
Pana la urmatorul post, search well!
Mie mi-a trebuit ceva timp sa inteleg adevaratele diferente intre cele doua tipuri de programare. Care este diferenta intre PHP si JavaScript? Nu fac practic amandoua acelasi lucru ? Well... nu. Sunt cateva diferente foarte mari. De exemplu ca sa-ti mearga PHP-ul trebuie ca server-ul sa aibe instalat un modul de PHP, ca sa-ti mearga JavaScript-ul trebuie ca clientul sa aibe un browser ok cu suport de Java instalat pe calculator.
Codul de php e vazut numai de server, serverul il executa, scoate o pagina HTML si o trimite clientului. Clientul nu vede decat HTML-ul final. La JavaScript, codul poate fi vazut de utilizator, JavaScript-ul genereaza niste HTML si este aratat clientului in browser. Clientul nu poate sa vada codul final de HTML ci doar JavaScript-ul si HTML-ul initial.
Alte diferente ar exista la modul de interactionare. De exemplu PHP-ul iti da access la baze de date, ai super multa libertate de lucru. La javaScript, nu e chiar asa, nu ai access la orice, trebuie sa respecti anumite limitari.
Overall sunt chestii ce pot fi facute numai cu PHP si chestii ce pot fi facute numai cu JavaScript. Daca vrem sa facem un sistem de autentificare, nu va merge cu JavaScript. Un joculet nu va merge sa fie facut cu o aplicatie server-side. Daca vrem sa facem un instant messenger, pentru interfata grafica vom folosit un limbaj cilent-side, pentru folosirea datelor de pe server, folosim un program server-side.
Pentru a face o diferentiere clara... sa zicem ca vrem sa facem un ceas. Ceasul se va sincroniza cu serverul pentru a lua ora exacta, aici vom folosi un limbaj server-side, sa zicem PHP. PHP-ul va salva valoarea luata de pe server intr-o variabila in JavaScript. JavaScript-ul (client-side) va updata ceasul in fiecare secunda, operatie care nu poate fi facuta de server.
Desi nu sunt creez site-uri in mod current intalnirea mea cu Adobe Dreamweaver CS4 a fost una placuta. Am avut sansa in trecut sa experimentez putin CS3 insa destul de superficial.
Cu toate acestea nu am putut sa nu remarc timpul de incarcare mai redus si noua interfata care este mult mai intuitiva si asemanatoare cu interfata celorlalte produse din suita adobe.
Printre cele mai “cool” feature-uri care mi-au atras atentia este “color coding-ul” pentru o suita de limbaje printre care HTML, PHP, ASP si, foarte important, auto completarea tag-urilor. Posibilitatea de editare grafica precum si accesul usor la previzualizare cu firefox-ul si la utilizarea Photoshopului.
Are de asemenea o serie de ghid-uri pentru actiuni mai complexe gen tabele, css, form-uri, lucru de apreciat din punctul de vedere al incepatorului. Sabloanele disponibile sunt de asemenea de mare ajutor pentru utilizatorul ce abia a luat contact cu programul si web-design-ul in general.
Ceea ce este un mare plus din punctul meu de vedere este sistemul de versionare care face ca lucrul in echipa sa fie mult usurat si backup-uri le manuale cine stie pe unde sa fie de domeniul trecutului. Dezvoltarea se face mult mai usor asa si este binevenita integrarea acestui sistem folosit in majoritatea firmelor de programare serioase.
Exista si caracteristici mai complexe pentru utilizatori mai experimentati cum ar fi:
- posibilitatea de a folosi cod HTML ca sursa de date pentru structure Spry
-suportul pentru caractere special si caractere cu codificare UTF-8 pentru scrierea de pagini web in alte limbi decat engleza
Recomandarea noastra, migrati la Adobe Dreamweaver CS4!!! Merita!