Publicat de Catalin Ochescu on 14:26

In ziua de azi gradul de conectare a populatiei globului este in crestere accelerate si, mai mult, oamenii tind sa fie tot timpul conectati la vreo retea de mesagerie sau la un feed RSS sau fie si numai la serviciul de mail de pe telefonul lor mobil.
Cu aparitia smartphone-urilor drumul deschis de sisteme de operare mai complexe gen Windows Mobile, Symbian, OSX, sau Android a fost folosit din plin de browserele web care au devenit din ce in ce mai complexe si mai “istete” beneficiind de resursele sporite ale sistemelor, ecranele din ce in ce mai mari si implementarea tehnologiilor flash pe dispozitivele mobile. Acum un browser de mobil iti poate accesa fara probleme o pagina mai complexa si incarca tot contentul, avand grija sa ti-o arate si in orice orientare alegi.
Lupta este acerba fiind pe piata cateva nume precum Safari (iPhone si iPod Touch), Opera Mini, Openwave, Nokia, BlackBerry, Palm.
Se pare ca la momentul actual Safari este in frunte in Statele Unite, in Europa cel mai mare provider de acces la internet pe mobile T-Mobile a adoptat recent Opera Mini ca browserul embedded pe telefoanele lor de volum, Nokia iar sta in frunte Worldwide, ducand o lupta cu Openwave.
Ramane de vazut cine va castiga, browserele noi suportand facilitati ca :

- Support pentru o paleta larga de formate de imagini ca PNG, JPEG, GIF (neanimate) BMP, ICO, TGA si WBMP.
- HTML, CSS (incluzand si CSS3), Javascript
- Adaptarea dimensiunilor paginilor la content si dimenisunea ecranului dispozitivului.
- Flash si Ajax (Skyfire)
Who links to me?

5 comentarii:

Mihai Guiman spunea...

what will they think of next? :P

Fili spunea...

Din pacate browserele mobile incep sa intalneasca aceleasi probleme pe care le aveau browserele "full" acum cativa ani: lipsa standardizarii. Foarte putine browsere mobile suporta cum trebuie formatele web. De exemplu majoritatea nu inteleg media="handheld", asa ca degeaba designerul face pagina calumea, tot o sa se vada prost. Se pare ca mai avem de asteptat... :(

Mihai Popa spunea...

Fili, daca te uiti pe testele de acid 2 si 3 o sa vezi ca sunt si browsere mobile testate :) Cel putin cel de pe iPhone pare sa se comporte relativ ok

Catalin Ochescu spunea...

Safari for the win. Nu degeaba este pe primele locuri la gradul de utilizare. Chiar e bun

Unknown spunea...

Inotand un pic pierduta, ca o biata chimista intr-o mare de termeni specifici ai unei stiinte deloc inrudite, ma agat spre finalul articolului de o veste absolut imbucuratoare: Viitorul chiar suna bine. Indiferent de cel care va castiga piata de profil, ramane sa ne bucuram pana una-alta de beneficiile luptei lor. In fond, competivitatea naste progres.. si oricum e loc de toate pentru toti! Felicitari, dle Ochescu!..