Publicat de Mihai Popa on 09:09

Mie mi-a trebuit ceva timp sa inteleg adevaratele diferente intre cele doua tipuri de programare. Care este diferenta intre PHP si JavaScript? Nu fac practic amandoua acelasi lucru ? Well... nu. Sunt cateva diferente foarte mari. De exemplu ca sa-ti mearga PHP-ul trebuie ca server-ul sa aibe instalat un modul de PHP, ca sa-ti mearga JavaScript-ul trebuie ca clientul sa aibe un browser ok cu suport de Java instalat pe calculator.
Codul de php e vazut numai de server, serverul il executa, scoate o pagina HTML si o trimite clientului. Clientul nu vede decat HTML-ul final. La JavaScript, codul poate fi vazut de utilizator, JavaScript-ul genereaza niste HTML si este aratat clientului in browser. Clientul nu poate sa vada codul final de HTML ci doar JavaScript-ul si HTML-ul initial.
Alte diferente ar exista la modul de interactionare. De exemplu PHP-ul iti da access la baze de date, ai super multa libertate de lucru. La javaScript, nu e chiar asa, nu ai access la orice, trebuie sa respecti anumite limitari.
Overall sunt chestii ce pot fi facute numai cu PHP si chestii ce pot fi facute numai cu JavaScript. Daca vrem sa facem un sistem de autentificare, nu va merge cu JavaScript. Un joculet nu va merge sa fie facut cu o aplicatie server-side. Daca vrem sa facem un instant messenger, pentru interfata grafica vom folosit un limbaj cilent-side, pentru folosirea datelor de pe server, folosim un program server-side.
Pentru a face o diferentiere clara... sa zicem ca vrem sa facem un ceas. Ceasul se va sincroniza cu serverul pentru a lua ora exacta, aici vom folosi un limbaj server-side, sa zicem PHP. PHP-ul va salva valoarea luata de pe server intr-o variabila in JavaScript. JavaScript-ul (client-side) va updata ceasul in fiecare secunda, operatie care nu poate fi facuta de server.

0 comentarii: